Aile hekimliğinde hızlı geçiş dönemi başlıyor | Aile hekimi değişikliği için bekleme süresi kısaltılıyor

Aile hekimliği yönetmeliğinde yapılan önemli değişikliklerle aile hekiminin otomatik değişimi ve hizmet kalitesinin artırılması hedefleniyor.

Aile Hekimliği Yönetmeliğinde Önemli Değişiklikler Yapıldı

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan yeni düzenlemelerle birlikte aile hekimliği uygulama yönetmeliğinde önemli değişiklikler yapıldı.

Aile Hekimi Değişikliği Artık Otomatik Olacak

30 günlük süre içinde aile hekimi değişikliği talebinde bulunmayanların kayıtları, en yakın ve en uygun aile hekimine otomatik olarak aktarılacak.

Aile Sağlık Merkezlerine Yeni Düzenleme Getirildi

Yeni düzenleme ile aile sağlık merkezlerinin ilçe merkezlerinde de konumlanmasına imkan tanındı ve aile hekimliği hizmetlerinin kalitesinin artması hedeflendi.

Yönetmelikle aile hekimliğinde yapılan değişiklikler, aile hekimine kayıtların otomatik olarak güncellenmesinden aile hekimi değişikliğinde sürenin kısaltılmasına kadar çeşitli konuları kapsıyor.

Adres değişikliği durumunda 30 gün içinde aile hekimi değişikliği yapılmadıysa sistem kişiyi en yakın ve en uygun aile hekimine otomatik olarak atayacak.

Aile hekimi değişikliğinde 3 ay sınırlaması esnetilerek bu süre 1 aya indirildi ve kendi isteğiyle hekim değişikliği yapmak isteyenler 1 ay sonra yeni bir aile hekimine geçiş yapabilecek.

Aile hekimliği birimlerinin ilçe devlet hastanesi bünyesinde açılması sınırlaması kaldırıldı ve aile sağlığı merkezleri ile aile hekimliği birimleri ilçe merkezlerinde açılabilecek.

Aile hekimliği uzmanlarının aile sağlığı merkezlerine geçişleri hızlandırılacak ve aile hekimliği uzmanları, boş olan her iki birimden birini öncelikli olarak tercih edebilecek.

Aile hekimliği uzmanlarının sayısında ciddi bir artış hedefleniyor ve bu sayede vatandaşlar, birinci basamak sağlık hizmetlerinde uzman doktorlarla daha fazla karşılaşacak.

Nüfus yoğunluğu olan yerlerde kişilerin kayıt değişiklikleri adres yakınlığı ve nüfus uygunluğu gözetilerek otomatik olarak yapılacak.

Kişilerin talepleri durumunda aile hekimi değişikliği yapılabilmesi için 3 ay sınırlaması esnetilerek hekim-hasta ilişkisinin etkin şekilde kurulması amacıyla bu süre 1 aya indirilecek.

Aile hekimi başına düşen nüfusun azalması ile hekim-hasta ilişkisinin daha etkin şekilde kurulması, koruyucu sağlık hizmetleri başta olmak üzere tüm aile hekimliği hizmetleri için hastaya daha fazla zaman ayrılması ile aile hekimliği hizmetlerinin kalitesi artması hedefleniyor.

Aile sağlığı merkezleri hizmete kolay erişim amacıyla yaşam alanları içerisinde konumlanabilen aile sağlığı merkezleri, Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında müşterek muayenehane olarak değerlendirilerek apartman gibi yerlerde açılabilecek.

Kentsel dönüşüm ve imar düzenlemesi gibi zorunlu nedenlerle aile sağlığı merkezlerinin boşaltılması durumunda aile sağlığı merkezi, öncelikle kamuya ait bir merkezlere, yok ise müdürlükçe uygun süre verilmesi kaydıyla aile hekimlerince temin edilen uygun adreslere taşınabilecek.

Acil sağlık hizmetleri, adli işlemler, defin ruhsatı gibi hizmetler entegre sağlık merkezlerinde daha düzenli ve etkin bir şekilde sunulacak ve 7-24 hizmet sunulan bu merkezlerde vatandaşlara kesintisiz sağlık hizmeti sağlanacak.

İLGİLİ HABERLER